2 / 3 Juni 2017

Home

Net als in de voorgaande jaren, wordt er dit jaar wederom het traditionele Luilaktoernooi georganiseerd. Aan dit toernooi zit een lange geschiedenis. De eerste zeven jaar kwamen de deelnemende verenigingen op zaterdagmorgen in alle vroegte naar Zevenaar, om klokslag zes uur werd er aan het voetbaltoernooi begonnen. De laatste drieëndertig jaar, en ook nu dus weer, werd het luilakvoetbaltoernooi voorafgegaan door een spelavond op vrijdagavond. De deelnemende teams bleven daarbij overnachten op het sportpark “Hengelder”. Het luilaktoernooi is in de loop der jaren uitgegroeid tot een spectaculair evenement en bestaat onder andere uit een countrycross, zeskamp, voetbaltoernooi en een penaltybokaal.

Waarom nu op zaterdagmorgen zo vroeg uit de veren om te voetballen? Daarvoor moeten we terug naar de eigenlijke betekenis van De Luilak. Het is namelijk een folkloristisch gebruik wat vooral in de provincie Noord-Holland bekend is. De jeugd komt dan op de zaterdag voor Pinksteren in alle vroegte bij elkaar voor het luidruchtig zingen van liedjes. Men beschouwde dit als het begin van de vruchtbaarheid van planten, waarbij degene, die het laatste onder zijn vrienden verscheen, gezien werd als een boze geest. Hij was de Luilak.

Vroeger reed men de luilak rond op een kar en was het de gewoonte het één en ander te organiseren op die dag. Zo bakte de bakker zogenaamde luilakbollen, in Haarlem werd een zogenaamde luilak-bloemenmarkt gehouden en in Veurne (West-Vlaanderen) werd een bruidsnacht gevierd.

De jeugdafdeling van sportvereniging O.B.W. gaat dus dit jaar voor de vijfenveertigste keer het folkloristisch gebruik van De Luilak doen herleven.

Hoofd Sponsoren

no images were found