Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Gedragsregels Handbal

Gedragsregels Handbal

Om onze sport plezierig te laten zijn voor iedereen, spreken we gedragsregels af.

Een teamsport doe je niet alleen en daarom moeten we rekening met elkaar houden. Buiten de sporter en zijn directe omgeving (ouders, trainers en begeleiders) bepalen ook tal van andere invloeden en instanties de sfeer waarin sport wordt beoefend, zoals het publiek.  

Helaas kennen we allemaal de slechte voorbeelden van het niet volgen van gedragsregels, zoals spelovertredingen, scheldpartijen, pesten en agressief gedrag. En de gevolgen die dit met zich meebrengt, zoals coaches die weglopen en scheidsrechters die stoppen.

Iedereen die aan sport doet, kent de term Fair play. Fair play is in feite een gedragscode voor de manier waarop we samen aan sport willen doen. Fair play vereist niet alleen dat iedere sporter zelf de (spel)regels naleeft, maar ook dat we elkaar (blijven) stimuleren sportief te handelen naar elkaar als team maar ook als supporters en coaches..

Fair Play gaat over sportiviteit en respect in de sport. Sportiviteit draagt bij aan een leuke, plezierige en veilige sportbeoefening. Fair Play komt aan de orde als binnen een sportsituatie met elkaar de 'strijd' wordt aangegaan.

Om die reden hebben we een aantal gedragsregels (de h.v. OBW – Fair play regels) opgesteld waar iedereen zich aan moet houden.

  1. Alle spelers, coaches/trainers en ouders stellen zich positief op tegen over elkaar, de tegenstander en scheidsrechter. Spreek elkaar aan op onsportief gedrag en geef zelf het goede voorbeeld.
  2. Spelers, ouders en verzorgers accepteren de beslissingen van de trainer(s), coach(es) en scheidsrechters en waarderen hun rol. Zij staan op vrijwillige basis voor jou of jouw kind op het (trainings)veld.
  3. De coaches coachen de wedstrijd en de trainers verzorgen de training, eventueel in overleg met de spelers. De scheidsrechters fluiten de wedstrijd. De ouders mogen alleen (positief)
  4. Op social media gaan we respectvol met elkaar om.
  5. Iedereen spant zich zoveel mogelijk in om onze vereniging een gezonde vereniging te laten zijn, die positief door de buitenwereld bekeken wordt en waar vele handen licht werk maken.
  6. Wanneer je bent verhinderd (ziekte, blessure) zeg dan zo vroeg mogelijk af. Voor een wedstrijd uiterlijk op vrijdag, zodat er eventueel nog vervangende spelers geregeld kunnen worden. Laat je team niet in de steek!
  7. Wees op tijd voor een wedstrijd en training. Uiterlijk een half uur van te voren bij een thuiswedstrijd en tijdens een uitwedstrijd niet later dan afgesproken is met het team. Alle spelers zijn uiterlijk 10 minuten voor de aanvang van de training omgekleed aanwezig in de sporthal.
  8. Wees zuinig op andermans spullen.
  9. Voor de wedstrijd worden de tegenstander en scheidsrechter begroet. Na de wedstrijd worden de scheidsrechter(s) en tegenstanders ook bedankt.
  10. Voor de training en wedstrijd sieraden af, oorbellen uit en losse pols/touw bandjes afplakken en graag gepaste sportkleding kleding (bijv. geen spaghettibandjes). Dit voor je eigen veiligheid en die van de andere spelers.

<< terug naar vorige pagina
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!