• In januari 2019 kwam de werkgroep bij elkaar, die vanuit OBW bestaat uit Marcel Vogel, Roel Tinneveld en Maarten Kuppens. Zij bespraken toen samen met DCS de mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan voor de meidenelftallen. Bij beide clubs was er al gestart met het meidenvoetbal, maar er lagen wat problemen met de leeftijden. De teams bij OBW waren te klein om de meiden een goede doorstroom te geven. Zo werd er gezocht naar een oplossing samen met DCS, die ondanks dat zij groter waren qua dameselftallen, hetzelfde probleem hadden. Uiteraard lag de samenwerking enigszins gevoelig bij de twee concurrerende verenigingen, toch werd het door de werkgroep doorgezet. In juni 2019 werd het besluit dan ook verteld aan de leden, eerst was het wat onwennig, maar nu is het er SVO DCS-OBW.

    Maarten Kuppens vertelt dat hij en de rest van de werkgroep erg trots is op het resultaat. “Inmiddels telt SVO 135 leden van MO13 tot MO19 en twee seniorenteams. MO11 is ook al in de maak, om alle voetballende meiden uit de regio een mogelijkheid te geven op hun eigen niveau en met hun eigen leeftijdsgenoten te laten spelen. SVO groeit, waar eerder meiden die niet konden doorstromen naar andere clubs moesten gaan of stopten, kunnen ze nu met elkaar blijven spelen.”

    Van de gevoelige situatie om OBW en DCS te laten samenwerken is nu weinig meer te merken. Maarten geeft aan dat ondanks dat ze soms tegen kleine dingen aanlopen, het heel goed verloopt. Er wordt één keer per week getraind bij OBW en één keer per week bij DCS. De wedstrijden worden over het seizoen verdeeld, sommige teams spelen tot aan de winterstop de wedstrijden bij OBW en daarna bij DCS en andere teams andersom. Alle teams zijn opnieuw ingedeeld en gemixt. Maarten geeft aan: “In de eerste weken zag je tijdens trainingen DCS en OBW groepjes ontstaan, nu de meiden elkaar beter kennen is dat al minder. We doen ook ons best om aan de teamspirit te werken door uitjes te plannen zoals een avondje bowlen. Wat hierin ook belangrijk is, is dat de meiden helemaal in het nieuw gestoken zijn. Ze hebben allemaal SVO kleding, dit creëert eenheid. Sponsoren zijn hierin heel belangrijk geweest en worden enorm gewaardeerd!

    Er zijn nog zeker stappen te behalen om het meidenvoetbal naar een hoger niveau te trekken, zo lang zijn ze ook nog niet bezig. Toch doen MO17-1 en Mo15-1 het al heel goed tegen andere grote teams uit de competitie zoals Woezik en Eldenia. Het vinden van trainers is soms nog wat lastig, al zegt Maarten al heel blij te zijn met wat er nu staat. De inzet van de ouders is hierin ook belangrijk. Momenteel loopt een speler van MO19 stage bij MO13 als trainster. “Het is lastig, omdat oudere meiden soms ook pas twee jaar voetballen. Om dan de jonge meiden te moeten trainen is iets wat nog moet groeien. Uiteraard zijn er ook jongens van OBW of DCS welkom als trainer, al begrijp ik dat dit nog niet gebeurd”, aldus Maarten. SVO is druk bezig iedereen feedback te geven over het trainen om het naar een hoger plan te trekken. Daarnaast wordt er gezocht naar een vertrouwenspersoon zodat alle trainers een VOG kunnen ontvangen.

    Maarten ziet SVO als een goede stap voor de toekomst. “Wie weet dat op termijn er meer mogelijkheden liggen om samen te werken met DCS. Nu we groter zijn hebben we de potentie om met het meidenvoetbal echt mee te gaan tellen in de regio en daarbuiten. Daarnaast zien we nu al dat het nieuwe meiden vanuit de omgeving aantrekt, ook als ze eerder ergens anders speelde. Voor het jongensvoetbal kan het helpen, broertjes die ook willen voetballen kiezen toch vaak voor dezelfde club.”

    Een succesformule kun je de samenwerking wel noemen! De meiden voetballen allemaal op niveau en kunnen doorgroeien binnen hun eigen club. Toernooien komen er in het voorjaar weer aan en ook daar willen ze van de partij zijn, net zo goed als de jongensteams van OBW en DCS. Het blijft natuurlijk wel hard werken, dus SVO is altijd op zoek naar vrijwilligers die een steentje kunnen bijdragen! Uiteraard zijn sponsoren ook nodig om de meiden te kunnen blijven voorzien. Nieuwe meiden die nieuwsgierig zijn en ook graag willen voetballen, worden altijd enthousiast ontvangen en kunnen een kijkje komen nemen bij één van de teams. Aanmelden hiervoor kan bij Maarten Kuppens (m.kuppens@rijnijssel.nl).