• In de OBW-kantine is de herkenning groot. Oud-ploeggenoot Roel Tinneveld wordt begroet en Lenie Boerboom staat na al die jaren nog steeds achter de bar. Zeventien jaar geleden trok Marijn Beuker de deur achter zich dicht bij de Zevenaarse voetbalclub, nu draagt hij tijdens een seminar als personality het gedachtegoed van AZ uit. 

  ,,Als 14-jarige wilde ik al technisch directeur worden'', memoreert Beuker (33), hoofd prestatie en ontwikkeling bij de Alkmaarse eredivisionist. ,,Op een gegeven moment kon ik voor een stage bij een jeugdopleiding kiezen tussen De Graafschap en AZ. Bij De Graafschap sprak ik met Raimond Massop en Han Berger, maar ik koos voor de ambitie van AZ.'' 

  Bij de bijeenkomst bij OBW zijn ook kaderleden van SDZZ en DCS aanwezig. Een mooi podium voor Beuker, die in zijn element is en aan de hand van een presentatie een indrukwekkend verhaal houdt. Begonnen als stagiair heeft Beuker nu een belangrijke functie binnen de jeugdopleiding van AZ. ,,We werken anders dan Ajax, PSV en Feyenoord, die clubs hebben veel meer geld. We hebben Ajax ingehaald als beste jeugdopleiding van Nederland'', stelt Beuker. 

  Het belang van scouten illustreert hij met cijfers. ,,Er zitten veertien spelers uit de eigen jeugdopleiding in de eerste selectie van AZ, van wie er dertien als D- of C-junior binnenkwamen.'' 

  Het getuigt volgens Beuker van ontwikkeling, visie en goede scouting. In combinatie met termen als 'verwencultuur', 'spelers in de shit brengen', 'geboortemaandeffect' en 'niet voordoen maar laten ervaren' laat hij zien hoe AZ te werk gaat, waarbij hij ook voor amateurclubs toepasbare adviezen heeft. 

  Waar jeugdvoetbal zich ontwikkelt, is ook Beuker niet uitgeleerd. Hij keek in de keuken bij Tottenham Hotspur, Borrusia Dortmund, Nice en Espanyol, verdiepte zich in het brein van kinderen en bezocht de tennisacademie van Nick Bollettieri. 

  Met een filmpje illustreert hij dat niet alleen de trainingsfaciliteiten doorslaggevend zijn voor succes, maar veel meer de wil om te winnen. De beelden switchen van ongekende weelde naar een verouderde tennisschool in de buitenwijken van Moskou. Van de Bollittieri-academie staat geen speler in de top 100 van de wereldranglijst, zo geeft Beuker aan, van het smoezelig ogende tennispark liefst achttien tennissters. 

  De oud-Zevenaarder heeft ambities en maakt daar geen geheim van. Zijn droom om 'td' te worden leeft nog steeds. ,,Ooit wil ik een grote internationale prijs pakken, waarbij ik een dominante rol heb gespeeld. Waarom zouden we met Oranje in 2026 geen wereldkampioen kunnen worden?'' 

  Zijn toekomst is ongewis, maar in Zeist zingt zijn naam rond. De KNVB is na het falen van het project 'Winnaars van Morgen' op zoek naar een visionair. De Zeister bossen zouden voor Beuker zomaar eens een nieuw podium kunnen worden. 

  Bron: De Gelderlander (Remko Alberink)